Röfle'nin zararlarına karşı iki kez düşünün
Türkçe'de "parıltı" anlamına gelen fransızca kökenli röfle, saçlarınızın küçük parçalar halinde ayrılmış bölümlerinin doğal veya boyalı saç renginize göre 1-7 ton açığı bir renge kadar açılması veya koyu saçlarda boyanması işlemidir. Bu sayede genel renk tonunun aralarında biraz daha açık tonlu ve parlak saçlar bir ışık ve renk armonisi oluşturur. Daha önceki yazılarımızdan birkaçında röflenin zararlarına kısaca değinmiştik. Bu kez röflenin dezavantajlarını daha ayrıntılı inceleyelim...
Elbette röfle, tanımında anlatıldığı kadar iç açıcı bir işlem değil. Kimileri, röflenin kaliteli ürünler kullanılırsa ya da uygulayan kişinin profesyonel olması halinde saça hiçbir zarar vermeyeceğini söylese de, uzmanlar saç renginizi açtırmanın kesinlikle zararlı olduğu konusunda hemfikir. Bu sebeple, röflenin saça zarar vermeyeceği söylemlerine kulaklarınızı tıkamalı ve bu zararı, sahip olmak istediğiniz saç rengi ile birlikte terazinin iki kefesine koyarak karar vermelisiniz.
KANSER RİSKİ:
İçeriğinde bulunan kimyasalların aşırı toksik ve kanserojen etkileri tüm bilim çevrelerince bilinmektedir. Buna rağmen popülerliğinin getirdiği ticari kaygılar, röfleyi bir pazar haline getirmiş ve sağlık yönünden oluşabilecek tehlikelerin göz ardı edilmesini sağlamıştır.
ZAYIFLAYAN SAÇLAR:
Bizim deyimimizle, saçlarınıza bugün bir kötülük yapmak isteseniz, röfleden daha iyi bir yardımcı bulamazsınız. Röfle ve bazı saç boyalarında kullanılan hidrojen peroksit v.b. kimyasallar saça rengini veren pigmentleri zayıflatır veya öldürür. Bu da saçın daha erken beyazlamasına neden olabilecek kadar pek çok sorunun kapısını aralamış olur. Ayrıca röfle işlemi saç rengini açmaya çalışırken, dış yüzey tabakasına zarar vererek yıpranmasına neden olur. Röfle için toz dekolore ilacıyla paketlenen saçlar zamanında kontrol edilmez ve gereğinden fazla açılırsa, saç daha çok zarar görür. Saçın yanması olarak tabir edilen bu durumda, saç telleri lastik gibi uzar ve koparak parçalanır.
YÜKSEK MALİYET:
Sahip olduğunuz röfle, devamlı olarak diplere yenileme isteyecek ve 2-3 ayda bir tekrarlamanızı gerektirecektir. Maliyetinin normal boyama işlemine göre fazlalığı ve saç bakım maliyetinizin de yükseleceği düşünülürse, bütçe konusunda endişelenen kişilerin röfle yaptırmadan önce bir kez daha düşünmelerinde fayda var.
NE YAPMALI?
Öncelikli tavsiyemiz pek tabiiki röfle ve benzer işlemlerinden mümkün olduğunca kaçınmanız olacaktır. Ancak, röfleli bir saça sahip olmaktan vazgeçmeyi bu olumsuzluklara rağmen düşünmüyorsanız o halde en azından saç bakımınıza daha çok dikkat etmeli, kesinlikle bitkisel içerikli şampuanlar ve bakım ürünleri tercih etmelisiniz.
HC Şampuan gibi, keratin içeren şampuanlar saçın yıpranan yüzeyindeki onarımı hızlandırmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca
HC Complex, içerdiği bitki özleri, vitamin ve mineraller ile zenginleştirilmiş bitkisel yağlar sayesinde röfle işleminin verdiği hasarı en aza indirecektir.
SONUÇ:
Röfle bu kadar olumsuzluğa rağmen, saçlara çok yönlü bir görünüm verdiği, saçta oluşturduğu gölgeler sayesinde "sahte bir canlılık" kazandırdığı ve saç modelleri ile rahat uyum sağladığı için tercih edilmeye devam ediyor. İşin daha ilginç bir boyutu ise, yapılan araştırmaların sonuçları. Bazı araştırmalara göre röfle yaptıran kadınların tamamına yakını bu uygulamanın vereceği zararlar konusunda bilgi sahibi. Bu durum bize gösteriyor ki, kanserojen içeriğinden tutun, saç yıpranmasına ve hatta erken saç beyazlamasına kadar pek çok olumsuz niteliği bulunan röfle, uzun yıllar tercih edilmeye ve beğenilmeye devam edecek...