Pekçoğumuz perma, oriel, saç boyası, röfle gibi işlemlerden; jöle, saç spreyi ya da köpük gibi şekillendirici kimyasal ürünlerden vazgeçemiyoruz. Bazılarımız fön çekmeden veya maşa ile saçlarını dalgalandırmadan dışarı dahi çıkmıyor.
Güzelleşmek uğruna saçlarımızın sağlığını günden güne kaybettiğimizin farkında mıyız? Bütün bu saç şekillendirme işlemleri, daha güzel görünsünler diye verdiğimiz tüm çaba, zamanla kötü sonuçlara ve can sıkıcı saç kırıklarına sebep oluyor.
Peki ama, saç kırıklarını engellemenin ya da ortadan kaldırmanın bir yolu var mı? Nasıl bir bakım uygularsak saç kırıklarından kurtulabiliriz?
Saç neden kırılır?
Uzmanlara göre saç kırılmasının başlıca sebepleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
* Boya, perma veya renk açma (oriel) gibi kimyasal yıpratıcı işlemlerin çok sıkça uygulanması
* Saç kurutucu ve düzleştiricilerin sık ve yanlış kullanımı
* Sürekli fön yapılması
* Saçların devamlı olarak ve aynı biçimde çok sıkı şekilde arkaya doğru toplanarak bağlanması
* Saç toplanırken aşırı sıkılıkta lastik tokalar kullanılması
* Saç türüne uygun olmayan yanlış bakım ürünlerinin tercihi
Saça ne tür işlemler ve aletler kırıkları artırır?
Saçları fazla fırçalamamak ve fırça seçimini doğru yapmak gerekir. Kullanacağınız tarak veya fırçaların ahşap gövdeli doğal kıllardan yapılma ya da en azından yuvarlak uçlu olmasına dikkat etmelisiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise saçların ıslakken fırçalamaması gerektiğidir. Saçlarımız nemli ya da ıslakken düğümleniyorsa, yavaşça uçtan başlayıp yukarıya doğru, geniş dişli bir tarak ya da parmaklarınız yardımıyla açabilirsiniz.
Fön makinesi, düzleştirici ve maşa gibi ürünler saçı sıcak hava ile yüksek ısıya maruz bıraktığından; aşırı kurumaya ve dolayısıyla kırıkların artmasına sebep olacaktır. Ayrıca kuaförlerde yaptırılan mizampli gibi işlemler de saçların uzun süre sıcak hava ile temasına neden olduğundan bu işlemi olabildiğince seyrek yaptırmakta fayda vardır.
Saç kırıkları nasıl engellenebilir?
Elbette yukarıda sıralanan nedenleri dikkate alarak saç kırıklarının oluşmadan önüne geçmek mümkün. Bu sebeple, şekillendirici uygulamaları mümkün olduğunca az ve seyrek aralıklarla tekrarlamak, saçlarımızı olabildiğince açık bırakmak, toplamamız gerektiğinde ise sıkı lastik tokalar yerine saçı daha az yıpratan dişli tokaları tercih etmek gerekir. Ayrıca, saçlarımızı yüksek sıcaktan uzak tutmak da bir diğer önlem olarak ele alınabilir.
Saç uçlarını kestirmek kırık sorununu çözer mi?
Saç uçlarını belirli aralıklarla kestirerek kırıkları aldırmak sorunu tek başına çözmese de doğru bir bakım ile birlikte en önemli yardımcı faktör olabilir. En az 6 ayda bir saç uçlarından 1-2 santim alınması önerilir.
Saç kırıkları için nasıl bir bakım uygulamak gerekir?
Saçlarımızın ne derece kırıldığına ya da yıprandığına bağlı olarak günlük, günaşırı veya haftalık bakımlar uygulayabiliriz. Günlük ve günaşırı bir bakımın vazgeçilmez ögesi elbette saç türüne uygun, kaliteli doğal içeriğe sahip bir şampuan ve saç kremidir. Özellikle saç kremi içeriğinde seramid gibi aktif bileşenlerin bulunması saçın bozulan yapısını onarmada oldukça etkili olacaktır. Bu tür bileşenler saçı onarmakla kalmaz ayrıca çevresinde koruyucu bir tabaka oluşturarak esnekliğini artırır ve bu sayede kırılmalarını da önler. Bu noktada HC Saç Kremi özellikle incelemenizi tavsiye ettiğimiz ürünlerden bir tanesidir.
Daha yüksek orandaki yıpranmalarda ise düzenli olarak haftada 2 kez sıcak bitkisel yağ uygulaması tavsiye edilir. Benzer bir uygulamayı HC Complex gibi, bitkisel yağlar da içeren vitamin ve mineral destekli bakım ürünleri ile de gerçekleştirebilirsiniz. HC Complex'i kırılan ve aşırı yıpranmış saçlarda uygulama sonrası bone ile kapatmak yerine sıcak nemli bir havlu ile kapatarak bekleme süresini bu şekilde geçirmek, ürünün etkileşimini hızlandıracak ve etkilerini artırarak kırılan saçların onarılmasına daha da çok yardımcı olacaktır.