10 Soruda Saç Boyası
Saç boyamak için sebepler oldukça fazla. Daha güzel görünmek, beyazları kapatmak ya da bazen sadece sıkıldığınız saç renginizi değiştirmek için... Birçok kadın ve erkek saçlarını bu sebeplerle sıklıkla boyuyor. Henüz, bir kere boyadıktan sonra etkisini sonsuza kadar sürdürecek türden mucizevi bir ürün keşfedilmediğine göre, saç boyama işlemi de defalarca tekrarlanacak demektir. O zaman püf noktalarını ve dikkat edilmesi gerekenleri bir an önce öğrenmekte fayda var.
Saç boyamak zararlı mı?
Çukurova Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Varol L. Aksungur "Saç boyaları kimi zaman alerjiye sebep olabilir. Nasıl ki, çilek ya da çikolata yenildiğinde kaşıntı olabiliyorsa, saç boyası da deride egzamaya neden olabilir. Sulu ve kabuklu yaralar açabilir." diyor. Kimyasal içerikli olmayan saç boyalarının daha az zarar vereceğini biliyoruz. Ancak içerik yönünden her ürün farklılık gösteriyor ve genelde kullanılan kimyasal formüller kanserojen birçok maddeyi de ihtiva edebiliyor.
Saç boyası kansere neden oluyor mu?
Yapılan araştırmalarla saç boyasında kullanılan solvent, portakal asidi, siklopentil, hydroksindole, kırmızı asit 73, diaminobenzoic asit, methoksi, chloro 2 aminofenol gibi 22 maddenin kansere neden olduğu belirlendi. Bu 22 maddenin özellikle mesane kanserine yakalanma riskini artırdığı belirtiliyor. Bu maddeler 1 Aralık 2006 tarihinden itibaren Avrupa Birliği üye ülkelerinde saç boyalarında kullanılmıyor.
"Saçını çok boyarsan çabuk beyazlar" deniliyor. Gerçekten saç boyamak saçları beyazlatıyor mu?
Prof. Dr. Varol Aksungur saç boyasının saçı beyazlatmadığını belirterek "Saçın boyanmasından önce, saçın rengini açmak için kullanılan kimyasal maddeler saçı beyazlatabilir. Ama saç boyası saçı beyazlatmaz" diyor.
Hamileler saç boyayabilir mi?
Gazi Üniversitesi Meslek Eğitim Fakültesi Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitimi Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Tülay Kahraman, hamile kadınların ilk beş ay saçlarını boyatmaması gerektiğini belirterek "Çünkü deride yüzde bir emilim söz konusu. Ancak beş aydan sonra boyatmak isterse bitkisel boya kullanmaları daha doğru bir seçim" diyerek tavsiyede bulunuyor.
Saç boyasının bitkiseli olur mu?
Tülay Kahraman, bitkisel saç boyasının olduğunu belirterek şunları söylüyor: "İçinde amonyak olmayan boyalar var. Bunların zararı yok. Aslında doğru uygulandığı takdirde içinde kimyasallar bulunan boyaların da bir zararı yok. Boyanın formüle göre yapılması gerekiyor. Aksi takdirde deri yanıklarına ya da saç yanmasına neden olabilir."
Ucuz boyalar zarar verebilir mi?
Prof. Dr. Varol Aksungur, saç boyası satın alırken, Sağlık Bakanlığı ya da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından verilmesi gereken onaya dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Tülay Kahraman ise, bunun yanı sıra boyanın üzerindeki son kullanma tarihi konusunda şu uyarıda bulunuyor: "Tarihi geçmiş boyayı açtığınızda havayla temas edince oksitlenir, etkisini göstermez. Son kullanma tarihi geçmiş boyayı satın almayın." diyor.
Piyasada sarı, kahverengi, siyah kınalar satılıyor. Bunlar bitkisel mi?
İçinde amonyak ve muadili olan hiçbir ürün bitkisel değildir. Bu tip ürünlerin ambalajındaki içeriğine bakılarak bitkisel olup olmadığı anlaşılabilir.
Saç ne kadar sıklıkla boyanmalı?
Boyatan kişi ihtiyacına göre değişiyor. Örneğin beyaz kapatmak için saç boyanıyorsa uzmanlar en az üç haftada bir boyatabileceğini söylüyor. Ama siz siz olun saçınızı haftada bir boyatmayın. Çünkü boya saçın üzerinde yıpratıcı etkisi yüksek yeni tabakalar oluşturur.
Saç rengini açmak için kullanılan maddelerin zararı nedir?
Saç açma işlemi, normal boyalamalara göre çok daha zararlı. Saçın dokusunu daha çok yıpratıyor.
Boya sonrası saçın yıpranmaması için nasıl bir bakım uygulanmalı?
Boyalı saçlar için piyasada pek çok çeşit şampuan, krem, maske, bakım kürleri satılıyor. Uzmanlar bu ürünlerin kullanılmasını öneriyor.
HC Complex, boya sonrası bakım için kullanılabilecek en etkili bakım ürünlerinden bir tanesi. Saçı yıpranmalara karşı güçlendirirken, aynı zamanda yağ ve nem dengesini sağlayarak tüm saç sorunlarının çözümünde yardımcı oluyor.